V knihe Podarilo sa je 21 úspešných aktivít v rómskych komunitách

31.05.2012 Prešov

Prešov 31. mája (TASR) - Ústav rómskych štúdií Prešovskej univerzity vydal publikáciu Alexandra Mušinku, ktorá obsahuje príklady úspešných aktivít v oblasti práce s rómskymi komunitami.
Vyše 200-stranová kniha s názvom Podarilo sa vyšla vďaka finančnej podpore Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity v náklade 1000 kusov. Je určená starostom obcí, poslancom, aktivistom a všetkým, ktorí sa venujú tejto problematike. Rovnako je prístupná v elektronickej podobe.
"Publikácia prezentuje 21 príkladov konkrétnych aktivít obcí a miest, ktoré sa orientujú na rómsku komunitu a majú pozitívny výsledok. Majú byť inšpiráciou, že zmena je možná, že sa to dá a môžu byť príkladom dobrej praxe," povedal dnes na prezentácii knihy v Prešove jej autor.
Tvrdí, že pozitívnych prípadov v našej republike je množstvo, ale podľa neho sa o nich nehovorí. Aj v tejto knihe sú z kapacitných dôvodov uvedené príklady z rôznych oblastí, ktoré sa realizovali v 18 obciach.
"Neexistuje príklad, ktorý by sa dal centrálne zaviesť do praxe, nakoľko neexistujú homogénne rómske komunity, majú veľa individuálnych prvkov, ale isté prístupy by sa dali zovšeobecniť. Základ je chcieť zmenu a hľadať najlepšie riešenia na lokálnej úrovni," konštatoval autor.
Dodal, že oblastí, v ktorých sa aktivity dajú realizovať, je veľa, všade je to však inak. Spomenul napríklad pracovné aktivity, bývanie, kultúrnu činnosť, vzdelávanie alebo cirkev.
"Pri zbieraní a dokumentovaní týchto príkladov ma prekvapilo, že množstvo ľudí, ktorí pracujú v teréne s týmito komunitami a majú perfektné výsledky, často si ich neuvedomujú," tvrdí Mušinka.
Ako príklad dobrej integrovanej komunity uviedol Spišský Hrhov alebo Sveržov. Rovnako ho však prekvapili aktivity v obciach, ktoré sú mediálne známe veľkými problémami.
"Rudňany sú všeobecne vykresľované ako jedna z najhorších komunít, ale majú tam excelentne fungujúcu škôlku. Alebo veľmi negatívne prezentovaná obec Ostrovany má fungujúce komunitné centrum, vysporiadava pozemky, legalizuje stavby pre miestnu komunitu," pokračoval Mušinka.
Zozbieranie údajov a vydanie publikácie pozitívne hodnotí aj splnomocnenec vlády pre rómske komunity Miroslav Pollák. Zdôraznil, že by mala vyjsť aj v anglickom preklade a prejavili o ňu záujem inštitúcie zo zahraničia.
"Denne sme na úrade zahlcovaní sťažnosťami starostov, že sa to nedá. Tu je príklad, ako to ide. Úzko spolupracujeme aj so ZMOSom a keď vyjde publikácia cielene na tému bývania, legalizácia a vysporiadavania majetkov, ako si s tým niekde vedia poradiť, bude to veľkým prínosom," uzavrel Pollák.
 

Vyberte región